Ştiu, vă era dor! Şi mie! Adevărul e că începe să fie un drog această ieşire pe mare cu acostări în porturi pentru a da fuga la o cramă (sau alta). Pentru ca apoi, pe valuri mai mari sau mai mici, să aprofundezi până la epuizarea sticlei cunoştinţele acumulate în timpul degustării.

Da, e timpul să ne lăudăm din nou, WTTA şi WinePeople.ro, pentru că, iată, punem la cale cea de-a treia croazieră cu tentă oenologică. Nu mai mergem în Egee, nici în golfurile Saronic şi Argolikos, ci ne ducem la Ionică. Marea Ionică, care, pe lângă minunăţiile de insule pe care le deţine, are şi câteva vinuri de excepţie. Pe care avem ocazia să le descoperim, în perioada 9-16 iunie, când este programată ieşirea.

Sigur, nu este simplu să ajungi într-o zi de la Bucureşti în Lefkada. Mai ales dacă avem de gând să ne oprim pe drum pentru o mică aprovizionare. Cu vin, de la una dintre cramele din Macedonia. Aproape sigur Kir Yianni. E o oprire opţională, dar, dacă e să mă ascultaţi, merită. Vinurile sunt bune şi foarte bune, ca să nu mai spun că locul parcă e rupt din rai. Rămâne de văzut…

Revenim la programul croazierei, care, cum spuneam, va începe pe 9 iunie, din portul Lefkada. Pentru că nu vom pleca mai devreme de ora 17, prima călătorie e de acomodare. Vom opri tot în insula Lefkada, la Sivota, un sătuc mirific, cu câteva taverne mai mult decât simpatice. A doua zi, la prima ora – care poate fi 8,9 sau 9.15, vom porni în cea mai lungă etapă de navigaţie. Pentru că vom andoca taman în portul Lixouri din Kefalonia. Vom naviga mai bine de 40 de mile, în bătaia vântului. Trebuie să facem asta, pentru că, pe 11 dimineaţa, vom închiria maşini şi vom pleca în călătoria oenologică. Prima oprire va fi la Sclavos, unul dintre primii producători care au aplicat principiile bio-dinamicii în Grecia. Unii dintre noi se vor întâlni pentru prima dată în viaţă cu soiuri precum Robola, Tsaousi, Vostilidi sau Mavrodaphni. Nu vom sta mai mult de două ore şi jumătate, pentru că, de la ora 15, suntem aşteptaţi de un producător a cărui faimă este în continuă creştere, Domaine Foivos. Aceleaşi soiuri, în principal, însă alt terroir. Şi, evident, alte metode de vinificare. Avem posibilitatea să optăm pentru mai multe tipuri de degustare, 8, 10, 15 sau 20 de euro, în funţie de câte vinuri vrem să încercăm. Eu aş opta pentru toate, dar rămâne de văzut. Seara, după încheierea vizitelor, avem programată o scurtă traversare, pe bărci, până în capitala insulei, Argostolion. Şi ne vom relaxa în frumosul orăşel care numără circa 10.000 de locuitori. Pe 12 iunie, după cafea şi mic dejun, îmbarcarea în microbuz – de cîte ori e nevoie – şi, după 8 kilometri pe un drum nu tocmai modernizat, vom ajunge la Gentilini, producător considerat încă port-drapelul vinului din Kefalonia. Acolo am programat o vizită de măcar patru stele, cu tur al cramei şi degustare de vinuri premium şi high end, dar şi de ulei de măsline şi alte bunătăţi locale. Este, însă, şi cea mai scumpă vizită – 15 sau 20 de euro de persoană, în funcţie de tipul de degustare pe care îl vom alege. Poate părea scump, dar merită.

La amiază, alt program: „Siestă pe valuri”. Asta pentru că vom fi în drum spre Navagio, una dintre cele mai frumoase 10 plaje ale lumii. Da, vom merge spre Zakinthos, iar seara ne-o vom petrece în Agios Nikolaos. Dacă e timp, vom face o baie la Grotele Albastre, dar tare mi-e că nu va fi… A doua zi, pe mare cât e soarele sus pe cer. Când va ajunge spre apus, noi vom fi în Ithaca, căutândul-l pe Ulise. Dacă nu-l vom găsi, ne vom mulţumi cu una dintre tavernele din Vathi, portul în care vom acosta… Pe 14, din nou la drum. Destinaţia: Kalaomos sau Kastos (fiecare echipaj va decide unde va sta peste noapte), dar e posibil să vedem ambele insuliţe. Mai ales că fiecare are farmecul ei. Iar ziua de 15, ultima zi plină, va fi una a relaxării totale. Vom ajunge, seara, în Meganisi, dar până atunci vom opri în toate golfuleţele care ne vor face cu ochiul, unde vom face baie şi ne vom bucura din plin de vinurile cumpărate. Iar pe 16, la ora 9, ne vom lua La Revedere. De la veliere, de la Marea Ionică şi de la colegii de croazieră. Şi vom începe să ne gândim la următorul traseu.