Pe Costin Bolgiu l-am cunoscut iniţial prin vinurile sale. Câteva luni mai târziu ne-am şi întâlnit. Ţin minte că am fost nevoit să trec peste două rânduri de munţi ca să ajung de la Suceava la Piteşti, acolo unde avea loc o degustare a vinurilor Bolgiu. Pot să spun că a meritat efortul, pentru că am fost impresionat. Şi de vinuri, dar şi de omul care este în spatele lor.

Peste alte săptămâni, am fugit în Dealu Mare. Mai precis la Urlaţi, acolo unde se află majoritatea parcelelor deţinute de familia Bolgiu, dar şi crama, una mai degrabă artizanală, ridicată pe locul unde, în 1934, străbunicul Nicolae C. Bolgiu inaugura una dintre pivniţele sale. Acolo l-am cunoscut şi pe Ştefan Bolgiu, fratele lui Costin, cel care are grijă de vie. Cei doi fraţi sunt, ambii, absolvenţi ai USAMV Bucureşti şi ei sunt cei care au decis să readucă vinul în portofoliul afacerilor familiei. Spun afaceri, pentru că familia Bolgiu a păstrat tradiţia vinului şi în anii comunismului, producând vin şi la scară industrială, în IAS, dar şi pentru consum propriu. Atât bunicul, Nicolae, cât şi tatăl, Valeriu… Sigur, Costin şi Ştefan ar fi putut, foarte bine, să nu facă asta, pentru că familia nu se poate plânge de lipsă de activitate, însă memoria străbunicului şi hectarele de vie redobândite i-au obligat să facă acest pas. Unul timid, deocamdată, pentru că, deşi acum au în proprietate circa 110 hectare, dintre care 70 cu vie pe rod, Bolgiu nu produce decât 200.000 de litri de vin anual. Restul strugurilor sunt vânduţi. Însă situaţia se va schimba fundamental începând cu anul 2021, când va fi gata noua cramă. Familia Bolgiu a achiziţionat o fostă fermă în Valea Bobului, de la care va păstra doar unul dintre beciurile semiîngropate. Restul va fi construcţie nouă, prevăzută şi cu facilităţi pentru oenoturism. Nu este singurul proiect de viitor al producătorului, care are în plan şi o viitoare producţie de distilate. Dar despre asta vom vorbi cu altă ocazie…

În plantaţie regăsim cinci soiuri negre şi cinci albe: Fetească Neagră, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Muscat Ottonel. Iar în cramă găsim unele vinuri care merită toată atenţia. N-am trecut prin tot portofoliul, însă o Fetească Regală Heritage, un Quantum Rose sau vinul icon, Iakov, cupaj de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc şi Syrah, sunt vinuri de încercat. Ca să nu mai spun de Pelin, unul extrem de reuşit. Şi pentru că tot am amintit de Iakov, îmi fac şi eu datoria de a spune că acest vin îşi desăvârşeşte evoluţia cu o şedere de câteva luni pe Muntele Athos. Costin mi-a oferit şi o explicaţie, extrem de simplă, dar şi extrem de frumoasă: „De 10 ani eu tot merg la Muntele Athos. Dacă mie îmi face bine, vinului n-are cum să îi facă rău!”