În plin sezon olimpic – că doar la mijlocul lunii februarie erau în plină desfăşurare Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeong Chang – câteva zeci de oameni ai vinului au avut parte de propria probă olimpică. Mai precis, aşa cum ne-am obişnuit de mai bine de un cincinal, au luat parte, cu arme şi papile, la a şasea ediţie a evenimentului „Campion de Cotnari”.

Nu e nicio exagerare, pentru că nu poţi caracteriza altfel decât ca probă olimpică o degustare de nici mai mult nici mai puţin de 80 de probe, într-un interval de nici patru ore şi jumătate. Dar n-a crâcnit nimeni, pentru că toţi cei prezenţi, fie ei enologi, somelieri, comunicatori, din ţară şi din străinătate, au mai trecut prin astfel de experienţe. Plus că probele organizatorilor – Cotnari SA şi Casa de Vinuri – au menţinut tendinţa crescătoare, deci a fost chiar o plăcere să jurizezi en-primeur vinurile în evoluţie ale recoltei 2017. Personal, am apreciat nu doar creşterea în calitate, ci şi faptul că, spre deosebire de anii precedenţi, direcţia pe care s-a mers acum în vinificare a fost una mult mai unitară, cele mai multe vinuri (mai ales în ceea ce priveşte monovarietalele) fiind diferite doar în zona acordurilor fine. Sigur că asta nu ne-a uşurat munca, iar departajarea, în foarte multe cazuri, a fost făcută pe aprecierea personală. Adică…”ăsta e mai pe gustul meu”.

Un alt plus l-a reprezentat faptul că, mai ales în cazul soiurilor albe, a fost greu să-ţi defineşti favoritul. Pentru că şi Fetească albă, şi Grasa, şi Tămâioasa au punctat în zona lui 85+. Însă la fel a prestat şi Frâncuşa, care, alături de Fetească, i-a impresionat cel mai mult pe trei dintre invitaţii de marcă, adică Luiz Alberto, Daniel Ercsey şi Dusan Jelic. Personal, consider că 2017 a fost anul Tămâioasei, care, în degustare, atât în zona sec, cât şi în cea a diferitelor resturi de zahăr, a prezentat, pe lângă structură fermă şi arome elegante, nişte acidităţi impresionante. Păi ia imaginaţi-vă cum va arăta, peste ani, o Tămâioasă sec, care acum are 8,1 aciditate şi extract sec de peste 20??? Eu sunt gata să pariez pe ea…

 

La final, însă, cel mai mare punctaj l-a strâns una dintre probele de Fetească neagră. Pe merit. Pentru că 2017 a adus soiului un plus de corpolenţă, dar şi o creştere a nivelului aromatic. Unii vor spune, poate, că au fost deranjaţi de puternicul caracter vegetal, alţii de taninurile verzi. Să nu uităm, însă, că vinul va intra în contact cu stejarul american, care, pe lângă că îi va aduce multe note dulci, îi va rotonji rapid asperităţile. Eu, recunosc, mi-aş fi dorit şi câteva baricuri cu lemn de-al nostru, din sud, pentru un plus de condiment. Poate la anul…