În 2017, vânzările de Cognac au crescut pentru al treilea an consecutiv. Faţa de 2016, volumul vânzărilor a crescut cu 10%, aducând încasări cu 14% mai mari decât in anul precedent. Adică circa 3,15 miliarde de euro. Şi previziunile sunt la fel de optimiste.

Însă în regiune nu este totul doar lapte şi miere. Şi asta pentru că, dacă producerea distilatului era şi este extrem de bine reglementată, nu acelaşi lucru se putea spune despre viile din Cognac. Concret, speculând unele omisiuni ale legislatiei în vigoare, circa 40 de producători din regiune s-au gândit să îşi mărească producţia plantând noi parcele cu viţă de vie. Chiar dacă, teoretic, acest lucru era oarecum interzis, drepturile de replantare în Cognac fiind limitate. Cum procedau? Foarte simplu. Cumpărau vii în zone ieftine (Rousillion şi Muscadet, în general), se prefăceau că le lucrează un an, apoi le distrugeau, solicitând – şi primind – dreptul de replantare. Doar că, speculând viciile din regulament, transferau aceste drepturi în regiunea Charente. Astfel, în ultimii ani, au apărut 300 de hectare cu plantaţii noi, lucru pe care ceilalţi producători (n.r. – sunt 4400 în Cognac) l-au perceput ca pe o ameninţare la stabilitatea regiunii. La fel cum au resimţit şi asociaţiile din apelaţiunile unde viile au fost distruse.

Protestul Uniunii Generale a Viticultorilor din Cognac nu a rămas fără urmări. În 27 februarie 2017, un Ordin al Ministrului de resort interzicea transferul drepturilor de replantare dintr-o apelaţiune în alta. Ordin care a fost atacat în justiţie de cei interesaţi, pentru că, după cum declara directorul UGVC, Christophe Imbert, citat de LARVF, „sunt sume mari în joc, câteva sute de mii de euro”. În ecuaţie a intrat şi Uniunea Europeană, care, sesizând scăpările din legislaţie (n.r. – domnule Cioloş, ne puteti spune ceva???), a modificat anul trecut regulamentul. Iar de la 1 martie va intra in vigoare un nou Ordin al Ministrului, prin care se precizează că orice replantare de vie destinată producţiei de Cognac va trebui să îndeplinească cerinţele noului caiet de sarcini. Care precizează extrem de clar că reconversia viilor se va face strict în regiunea Cognac (Charente şi Charente-Maritime în special), că se vor folosi doar soiurile şi densităţile acceptate şi multe altele.