O cunoaşteţi pe fata din imagine. E talentată, drăguţă, foarte muncitoare şi posesoare de suficientă materie cenuşie. Cu alte cuvinte, deţine câteva atuuri importante pentru a avea succes. Succes care, uneori, apare când nu te aştepţi şi pe care – opinia mea – trebuie să îl speculezi, pentru că nu ştii când şi dacă te mai întâlneşti cu el.

Vinul Anca-Maria Cabernet Sauvignon&Syrah Rose 2017 a cucerit, printr-un concurs extrem de favorabil de împrejurări, trofeul de cel mai bun vin al competiţiei la cea de-a 7-a ediţie a Balkans International Wine Competition. Un festival al vinului care devine tot mai relevant pe an ce trece şi care suscită un interes tot mai mare buyerilor din întreaga lume. Pentru că nu întâmplător, după concursul propriu-zis, la Sofia au ajuns importatori din China, Japonia, SUA, dar şi din alte ţări cu o frumoasă tradiţie în consumul de vin… Vineri seara, după ce s-au ales vinurile laureate ale competiţiei, Anca-Maria a primit un telefon din partea organizatorilor pentru a veni la cina de gală. După câteva verificări, Anca-Maria a decis să vină. Perfect până aici…

Ca un amănunt, deloc de neglijat, trebuie să vă spun că Domeniul Vlădoi exportă vin în Bulgaria. Nu cantităţi mari, dar, alături de Aurelia Vişinescu, a realizat, să spunem, un cap de pod pe care mulţi dintre producătorii români fie că nu şi l-au imaginat posibil, fie că au considerat că nu merită să facă vreun efort pentru o piaţă mult mai puţin ofertantă. Oare? Pe acest considerent, când am primit confirmarea că Anca-Maria va ajunge la Sofia, i-am aranjat, recunosc, fără ştirea ei, o întâlnire, pentru duminică la prânz, cu unul dintre cei care-i vinde vinurile. Şi, în stand-by, mai erau câteva oportunităţi. I-am spus Ancăi despre aceste proiecte sîmbătă seară, când a ajuns la gală. Mi-a spus că nu va rămâne, pentru că ea trebuie să ajungă luni la Cluj şi e foarte obosită. N-am insistat, pe ideea că, atunci când va primi veştile bune, îşi va schimba punctul de vedere. Şi veştile au început să apară. Mare Medalie de Aur pentru Anca-Maria White 2017, Trofeul pentru cel mai bun Rose din competiţie şi, în cele din urmă, Trofeul pentru cel mai bun vin din competiţie. I-am spus atunci Ancăi, redau mot-a-mot: „Acum înţelegi de ce trebuie să rămâi măcar până la prânz?”…

Duminică dimineaţă, la prima oră, Anca-Maria părăsea Sofia. Că avea luni treabă la Cluj. La ora 12, când s-a redeschis festivalul, toată lumea întreba de ea şi de vinul câştigător. Nu doar expozanţii şi cei care-i vând vinurile, dar şi importatori din restul lumii sau proprietari de hoteluri sau restaurante din Bulgaria. Dar atât Anca-Maria, cât şi vinul, pauză… Când a auzit că Anca e deja în România, Daniel Zottu, reprezentantul Ostrovit la festivalul de la Sofia, altminteri un mucalit mereu cu zâmbetul pe buze, a făcut ochii mari şi a spus doar atât: „Nu pot să cred”.

Gata. A fost. Eu, unul, am învăţat ceva din această lecţie. Dragoste cu sila chiar nu se poate. Nu ştiu dacă, pe viitor, mă voi mai implica în asemenea acţiuni. Probabil că da, pentru că ştiu că vinul românesc merită orice falangă de ajutor. Şi pentru că, în vinul românesc, sunt mulţi oameni care s-ar bucura de orice sprijin. Ce ştiu, însă, e că voi fi ceva mai atent. Şi mai selectiv.

P.S. Faptul că încă sunt şocat nu trebuie să estompeze meritele producătorilor români care s-au comportat bine spre foarte bine la Sofia. Cu un plus pentru Cotnari SA şi Casa de Vinuri Cotnari, care iarăşi s-au întors cu o recoltă bogată de medalii: două de Aur, 9 de Argint şi 8 de Bronz. Avincis a strâns o Medalie de Aur şi 4 de Bronz, Domeniile Urlaţi a colecţionat 5 Medalii de Argint şi una de Bronz, Crama Răteşti a obţinut 3 Medalii de Argint şi una de Bronz, Domeniile Sera şi Alira, câte 3 Medalii de Argint, Ostrovit, 1 Argint şi 1Bronz. Sigur, Domeniul Vlădoi a luat faţa, cu două trofee, o Mare Medalie de Aur, două de Argint şi una de Bronz. Felicitări!