Şi-am fost în weekend să aud / cum fierbe vinul de Cimbrud… Bine, acum luaţi-o strict ca licenţă poetică, că la Domeniul Ciumbrud nu mai fierbea niciun vin, fermentaţiile alcoolice fiind de multă vreme finalizate. Iar în malolactică, fierberea e mai greu sesizabilă. Şi, oricum, ar fi fost greu să auzi prin pereţii de inox ai noilor tancuri pe care le are producătorul din Ardeal.
Pentru că, de fapt, acesta a fost scopul vizitei noastre, grup cu greutate, la Domeniul Ciumbrud: schimbarea la faţă a producătorului ardelean, cunoscut până mai acum câteva luni ca Domeniile Boieru. Şi să vedem în ce s-au concretizat cele 3 milioane de euro investite anul acesta. Fie că a fost vorba de noi plantaţii, fie de tehnologie, fie – ceea ce este cel mai important – de calitatea vinurilor ce tocmai au fost lansate pe piaţă sau care urmează să apară.
Domeniul Ciumbrud, altminteri un producător respectat în zona Ardealului, vrea să promoveze în liga superioară. Acum, cu 220 de hectare de vie plantate – dintre care 180 pe rod – şi cu o capacitate a cramei de 30.000 hl, cu siguranţă că trebuie să îşi dorească mai mult decât a făcut-o până acum. Iar principala direcţie vizată este vinul îmbuteliat la sticlă. Pentru că, după cum spunea şi Bogdan Moga, până acum, la o producţie medie de 800.000 de litri de vin, se îmbuteliau doar 40.000 de sticle. Adică mai nimic. Or, Ciumbrudul chiar are vinuri cu care se poate lăuda. Nu toate, dar unele sunt cu adevărat foarte bune. Nu vorbesc despre cele din 2018, pentru că acelea au fost probe de tanc şi, unii probabil ştiu, între tanc şi sticlă te pot mânca îngerii… Oricum, numai cuvinte frumoase despre ce ne-a arătat recolta 2018. Poate doar Pinot Noir să nu se ridice la nivelul celorlalte, însă pe albe Ciumbrudul a arătat un potenţial fantastic.
Dar să ne întoarcem la vinurile îmbuteliate. Domeniul Ciumbrud a dat deja lovitura cu Vinul Centenarului, un cupaj de Sauvignon Blanc şi Traminer, recompensat cu Medalie de Aur la IWCB 2018. Dar nu acela este vinul de top al Ciumbrudului. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, la ora actuală vârful de lance îl reprezintă gama Mentor. E drept, sunt cele mai scumpe vinuri, dar şi cele mai bune. Cu un plus pentru albul sec realizat din Traminer şi Muscat Ottonel. Urmat, la foarte mică distanţă, de Feteasca Neagră 2013. E drept, vinul nu mai poate fi procurat, mai există doar în rezerva producătorului, însă noi ne-am bucurat de el şi eu îl amintesc pentru că a arătat că soiul are potenţial. Tocmai de aceea, Florin Dănoaie Jr a anunţat că, pe viitor, vrea să introducă în gama Mentor Feteasca Neagră. Tot pe acolo, pe podium adică, se situează demisecul alb Sauvignon Blanc/Traminer. În top 5 punctează şi Fior Chardonnay – Traminer, un vin care, la numai 32 lei preţ de listă, surprinde prin complexitatea aromatică şi prin echilibrul deosebit. Practic, dacă scoatem din ecuaţie vinul roşu, observăm că avem patru vinuri albe în compoziţia cărora Traminerul e nelipsit. Un motiv în plus să credem că, momentan, acest soi reprezintă atuul producătorului ardelean.
Aaaa, să nu uit. Am mai băut un vin simpatic la Ciumbrud. Se cheamă Sonet şi e un demisec realizat din Fetească Albă, Sauvignon Blanc şi Pinot Gris. Fără mari veleităţi, dar e curat şi pleacă din cramă la numai 12 lei. No comment…