Montepulciano d’Abruzzo e cel mai iubit vin italian în România. Nu o spun eu, ci doi dintre cei mai de seamă promotori ai soiului, Carmelo Sgandurra şi Vittorio Festa, pe care i-am reîntâlnit pe 1 februarie, la Hotel Pullman, cu ocazia Montepulciano Day. Bine, ar fi fost dificil să nu-i întâlnesc, de vreme ce Carmelo a fost organizatorul, iar Vittorio este aproape nelipsit când este vorba de promovarea soiului în România. Are deja experienţă, mai ales că el este creatorul celebrului deja Amaranta, care face volume pe piaţa românească.

N-o să vă ofer detalii tehnice, gen istoria soiului, arealul de răspândire, dar tot o să vă spun că, din cele 36.000 de hectare cu vie din Abruzzo, Motepulciano ocupă 17.000. Şi că este al doilea soi din Italia, din punct de vedere al cantităţii de vin produs. Ar fi fost, cu siguranţă, pe primul loc, dacă în urmă cu 20 de ani nu ar fi început o veritabilă revoluţie în ceea ce priveşte cultivarea şi, mai ales, vinificarea soiului. Care, de la o producţie medie la hectar de 17 tone, a ajuns, acum, la maxim 10 tone. Un alt secret al creşterii calităţii – şi, evident, al creşterii consumului – îl reprezintă faptul că, faţă de acum două decenii, intervenţiile în vie s-au redus cu aproape 50%. Se aude??? Adică tot ce înseamnă tăieri, stropiri, normări, incusiv recolta, se încadrează într-un număr compus dintr-o singură cifră. Şi încă un amănunt: dacă sunteţi fani ai Resveratrolului, atunci cumpăraţi vinuri produse din struguri cultivaţi la peste 150 de metri altitudine, care au o concentraţie mai mare a celebrului antioxidant.

Şi ca să n-o mai lungim, să trecem la vinuri. N-o să insist pe cele aduse de Rifco Trading – Tenuta Ulisse, Amaranta, 10 Vendemmie -, pe care le ştiu mai toţi iubitorii de vin din România, nici pe Janu (Jasci & Marchesani) sau Mammut (Cascina del Colle), deja mult laudate de cei care au mai participat la evenimentele lui Carmelo. O să vă recomand, scurt, foarte scurt, două vinuri. Unul este Trinita 2013, de la Marchesi de Cordano, cel care, părerea mea, dar nu numai, a fost cel mai reuşit din degustarea în orb, celălalt, Amorino 2013, de la Castorani, care, pentru mine, a fost vinul evenimentului. Păcat că a fost puţin… Trinita este creat, culmea, tot de Vittorio Festa (acum realizez de ce mă aproba zâmbind când eu îl elogiam în degustare), celălalt provine de la un mare campion, fostul pilot de Formula 1 Jarno Trulli, unul dintre proprietarii domeniului.