Am promis, mă ţin de cuvânt. Cu siguranţă, cei interesaţi au aflat deja rezultatele, dar poate că două-trei detalii despre câteva vinuri le vor capta din nou atenţia. Până una-alta, să dăm drumul la statistici…

A 10-a ediţie a Concours Mondial du Sauvignon, desfăşurată la Udine, a adus în faţa celor 73 de juraţi proveniţi din 26 de ţări peste 1000 de probe de Sauvignon Blanc. De sine stătător sau în amestec, proaspăt, lăsat pe drojdii sau în lemn… Un record, la fel cum record a fost şi numărul de medalii, 302. Sigur, note de medalie au avut mai multe vinuri, dar, deh, regulile sunt stricte. Nu mai mult de 30% . Au fost, însă, 122 de Medalii de Aur, ceea ce iarăşi nu s-a mai întâmplat. Si au fost şi şase trofee, pentru cel mai bine punctat vin pe fiecare categorie, trofee intitulate, simplu, Revelaţii. Acestea pot fi văzute aici: https://cmsauvignon.com/en/winners-of-the-2019-concours-mondial-du-sauvignon-revealed/

Acum e rândul meu să vă povestesc, dar numai prin prisma experienţei personale. Şi a senzorialului de care dispun. În cele 71 de probe pe care le-am avut în pahar, am avut şansa să degust un trofeu: 2019 Revelation Organic Sauvignon: Domaine des Emois 2018, Sancerre, Franţa. Şi mă mândresc că l-am punctat ca atare, adică i-am dat 91 de puncte. Pentru că avea tot ce-i trebuie, în primul rând mineralitatea pe care o aştepţi de la acea zonă. Dar nu acesta a fost, din punctul meu de vedere, cel mai bun vin al seriei de Sancerre, pentru că am punctat mai bine vinul Infidele 2018, de la Domaine de la Garenne. Un vin pe care îl simt şi acum şi pe care vi-l recomand din suflet. Şi tot din Sancerre, dacă e să ajungeţi pe acolo sau să vă întâlniţi cu vinurile, încercaţi Hauts de Perriere 2018, Chateau de Sancerre 2018 sau J. De Villebois. Tot 2018. Şi ca să rămân în Franţa, vă mai spun de un Bordeaux Blanc, Sauvignon de Seguin 2018, de la Bwine.

A doua experienţă frumoasă, ca intensitate şi număr de probe medaliate, a fost seria de “baricate de Austria”, mai precis din Steiermark si Sudsteiermark. Unde marea surpriză a reprezentat-o Sauvignon Blanc Edition Stani 2013. Da, 2013, am scris corect. Ştiu că vi se pare incredibil, dar iata că un SB poate să trăiască, elegant şi echilibrat, şi la aproape 6 ani de la recoltă. Şi mai are viaţă în el. Vă mai recomand Sauvignon Blanc Obegg 2015, Sauvignon Blanc Urkogel Reserve 2015, dar şi Sauvignon Blanc Ried Kranachberg 2015 de la Domaines Kilger.

Din Slovacia au punctat bine, pentru mine, Vins Winery Sauvignon Blanc 2018 şi Roman Janousek Sauvignon Blanc 2017, din Turcia,  Cotes d’Avanos  SB 2017, iar din Grecia, Konstantara SB 2018. Şi dacă tot vorbim de concurs, trebuie lăudat şi un vin românesc, Sauvignon Blanc Prestige 2017 de la Domeniul Coroanei Segarcea, care a obţinut Medalia de Aur, singura pe care a luat-o ţara noastră la această ediţie.