A opt-a ediţie a Balkans International Wine Competition and Festival a fost şi una a recordurilor, dar şi a noutăţilor. Probele înscrise în concurs au depăşit cifra de 800, iar în cadrul Festivalului – care pentru prima dată a fost organizat în aer liber – numărul expozanţilor s-a dublat. Astfel că iubitorii vinului din Bulgaria, dar nu numai ei, au avut ocazia să încerce peste 1200 de vinuri expuse de participanţi. Plus alte câteva zeci în cadrul Masterclass-urilor organizate timp de trei zile. Inclusiv câteva vinuri româneşti, pentru că, anul acesta, pe lângă Domeniile Ostrov, au mai avut stand la Sofia Domeniile Sera şi Domeniul Vlădoi.
Dar nu despre festival vreau să vă povestesc eu, ci despre concurs. Pentru că, anul acesta, am asistat la un record de participare al producătorilor români. Însă şi mai important este că s-a înregistrat şi cea mai bogată recoltă de medalii. Exceptând trofeele – Best Indigenous Dessert Wine, obţinut de Casa de Vinuri Cotnari pentru Grasă Domenii 2014 şi Best in Show Romania, obţinut de Crama Răteşti pentru Traminer 2018 (vin care a primit şi Mare Medalie de Aur), vinurile româneşti s-au întors acasă cu alte două Mari Medalii de Aur, nouă Medalii de Aur, 23 de Medalii de Argint şi şase Medalii de Bronz. Nu trebuie să strâmbaţi din nas, pentru că, la Sofia, Medalia de Bronz pleacă din 82 de puncte, care, sincer, sunt greu de obţinut când preşedinte de comisie este un Master of Wine.
Cu un trofeu, trei medalii de Aur, una de Argint şi una de Bronz, Casa de Vinuri Cotnari este cap de listă al participării româneşti, însă marile şi plăcutele surprize au venit de la Crama Răteşti şi Domeniile Sera, ambele obţinând câte o Mare Medalie de Aur. Pentru Traminer 2018 şi, respectiv, Rezerva White, un cupaj de două Pinot Gris din ani diferiţi şi Muscat Ottonel. Crama Răteşti a mai puctat cu trei Medalii de Argint, în vreme ce Domeniile Sera a mai obţinut două Medalii de Argint şi una de Bronz. A treia Mare Medalie de Aur a României a fost obţinut de Anca-Maria Sauvignon Blanc 2018. Însă aici nu mai putem vorbi de surpriză, pentru că şi vinul din recolta 2017 a obţinut aceeaşi performanţă anul trecut.
Bine s-au comportat şi Cotnari – două Medalii de Aur, cinci de Argint şi trei de Bronz, Avincis – o Medalie de Aur, cinci de Argint, Domeniile Ostrov – o Medalie de Aur şi două de Argint, Crama Jelna – o Medalie de Aur şi una de Argint. Celelalte medalii ale României le puteţi găsi aici:
http://www.balkanswine.eu/en/pages/competition/Results2019/
Nu o să închei înainte de a aminti şi care a fost cel mai bun vin al competiţiei: Cuvee Monsignori 2017, un asamblaj de Assyrtiko din Santorini realizat de Estate Argyros. Un vin cu adevărat excepţional, care m-a convins încă o dată de supremaţia terroirului de Pyrgos.