Sommelieri, vi se pregăteşte ceva!!! Succesul primei ediţii – denumită atunci Marea Degustare de la Castel – ce a avut loc în luna mai a anului trecut, i-a determinat pe organizatori să anunţe o nouă ediţie a concursului de degustare în orb. Ca şi la evenimentul precedent, Marea Degustare de la Iaşi 2020, ce se va desfăşura în zilele de 25 şi 26 februarie, va fi împărţită în două secţiuni: Concursul pe echipe şi Concursul individual. Să le luăm în ordine…

Concursul pe echipe poartă, de fapt, denumirea de „Marea Degustare de la Iaşi” şi se va disputa în data de 25 februarie la Restaurantul La Castel, adică tot acolo unde anul trecut, din 11 echipe participante s-a impus una locală, Hunter’s. Iniţiatorul proiectului, sommelierul Daniel Vrănescu, a anunţat că la această ediţie se vor putea înscrie 20 de echipe, fiecare având în componenţă 5 degustători titulari si două rezerve. Totodată, regulamentul prevede clar că minim trei dintre componenţii de bază trebuie să fie sommelieri – membri activi sau nu -, ceilalţi doi putând fi recurtaţi dintre „mireni”, adică studenţi la vinificaţie, masteranzi sau chiar posesori de diplomă ai unui curs ce a avut ca obiect de activitate vinul. Nu este precizat foarte clar ce condiţii trebuie să îndeplinească şi rezervele, dar să nu ne legăm de mărunţişuri. Echipele vor primi spre degustare 15 vinuri – 5 albe, 5 rosii, 1 spumant, 3 roze și 1 dulce, în care va exista un soi majoritar în proporţie de minim 80% – şi vor trebui să recunoască soiul, anul de recoltă, conţinutul de alcool şi regiunea din care provine vinul. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta vor fi primite în concurs şi vinuri din Republica Moldova. Cu alte cuvinte, va fi mai greu ca la ediţia precedentă, însă şi premiile sunt pe măsură. Pentru că, pe lângă cupe, medalii, dar şi diplome ce vor oferite tuturor participanţilor, ocupanţii locului I vor primi vinuri în valoare de 2020 de euro, oferite de cele cinci crame care sponsorizează evenimentul: Casa de Vinuri Cotnari, Gramma, Hermeziu, Strunga şi Bucium. Echipa de pe locul doi va primi suma de 2020 de lei, în vreme ce medaliaţii cu bronz îşi vor împărţi suma de 1010 lei. Înscrierile pentru acest concurs se pot face la adresele de e-mail danvranescu@gmail.com  sau daniel.haidarli@artech-textiles.ro , termenul limită fiind 15 februarie 2020.

În ziua următoare, la Cotnari, va avea loc concursul individual, intitulat „Cel Mai Bun Degustător Vinuri Casa de Vinuri Cotnari”. Cam lung, dar, aţi ghicit, nu se putea altfel, întrucât toate cele 12 vinuri pe care participanţii le vor avea de recunoscut sunt din Cotnari. Vor fi 5 vinuri albe, un rose, trei spumante, două vinuri de colecţie şi un vin cu defect. Concurenţi vor trebui să descopere soiul majoritar, anul de recoltă, metoda folosită pentru cea de-a doua fermentaţie la spumante (tradiţională sau Charmat), defectul vinului cu probleme, continutul de alcool dar şi tipul vinului în funcţie de conţinutul de zahăr. Din păcate, la acest concurs chiar nu pot participa, pentru că este rezervat numai sommelierilor care fac dovada că au concurat şi la „Marea degustare de la Iaşi”. Numarul maxim de participanţi este de 150, iar premiile sunt extrem de interesante. Locul I primeşte un bon în valoare de 2020 lei cu care poate achiziţiona, pe tot parcursul anului în curs, vinuri de la Casa de Vinuri Cotnari, o bursă de studii WSET level 2, cupă, medalie personalizată, dar şi o sticlă Duble Magnum Colocviu la Paris. Locul 2 va primi vinuri in valoare de 1100 lei, cupa, medalie si un dublu magnum, în vreme ce locul trei va fi recompensat cu vinuri în valoare de 550 lei, cupă, medalie şi un magnum de Colocviu la Paris.

Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să urez mult succes participanţilor. Şi să-i felicit pe organizatori, care sunt pe cale să creeze o frumoasă tradiţie.