Sunt fericit să anunţ că industria vinului este pe cale să facă primul pas spre normalitate. Mai precis, cu o întârziere de o lună şi jumătate, întârziere cauzată de motive arhicunoscute, capitala Serbiei, Belgrad, va găzdui, în perioada 15-17 iulie, cea de-a noua ediţie a Balkans International Wine Competition. Va fi prima ediţie a prestigiosului concurs care se va desfăşura în afara Bulgariei şi, totodată, ediţia care va da startul rotaţiei ţărilor gazdă ale competiţiei, idee care a existat încă de la apariţia acestui eveniment. O idee la care subscriu în totalitate, pentru că ar permite măcar o mai bună vizibilitate a tuturor producătorilor din Balcani. Sigur, şi eu, ca şi dumneavoastră, mă întreb când va găzdui România acest concurs, dar propun să continuăm într-o atmosferă, caldă, prietenească, optimistă, astfel că nu voi încerca să ofer vreun răspuns.
Organizat, ca şi până acum, de echipa condusă de Galina Niforou şi patronat de Konstantinos Lazarakis MW, BIWC 2020 anunţă deja depăşirea unor recorduri interne. Poate cel mai important îl reprezintă numărul de juraţi care vor analiza probele, 22. Dintre care 4 Master of Wine şi un Master Sommelier, bulgarul Svetoslav Manolev. Un plus pentru o competiţie care acordă mai multe şanse vinului faţă de cele organizate după sistemul OIV, pentru că, dacă nu ştiaţi, BIWC este unul dintre puţinele concursuri din Europa care se desfăşoară după modelul australian de degustare şi notare, model care permite juraţilor să stea mai mult “de vorbă” cu probele din concurs. O altă noutate o va reprezenta salonul în care toţi doritorii – fie ei importatori, producători, negocianţi, sommelieri sau simpli iubitori ai vinului – vor putea încerca toate probele înscrise în concurs. Această mini-expoziţie va avea loc după încheierea jurizării, într-una dintre sălile Hotelului Falkensteiner. Iar în seara zilei de 17 iulie va avea loc “Balkan Wine Oscars”, adică Dineul de Gală, în cadrul căruia vor fi anunţate toate vinurile medaliate, dar şi câştigătorii trofeelor decernate celor mai bine punctate vinuri din fiecare categorie.
Cu o producţie de circa 1.8 milioane de tone de vin anual, spaţiul balcanic reprezintă al cincilea mare producător al lumii, după Italia, Franta, Spania şi Statele Unite. Dar, probabil, este primul în ceea ce priveşte diversitatea vinurilor şi a soiurilor cultivate. Iar Balkans International Wine Competition a apărut ca dorinţă de a promova mai bine această bogăţie şi diversitate aromatică.